Als werkgever moet je zorgen voor een veilige werkomgeving. Met een BHV-plan beschrijf je wat je als organisatie moet doen tijdens noodsituaties. Bijvoorbeeld bij brand of een ongeval. Een BHV-plan is niet wettelijk verplicht, maar heeft de volgende voordelen:
- Een goed BHV-plan zorgt voor duidelijkheid en efficiëntie: iedereen weet wat te doen bij een noodgeval.
- Een BHV-plan biedt ruimte voor evaluatie en continue verbetering. Eerdere en nieuwe calamiteiten leg je vast. Daarbij doe je verslag van de toegepaste BHV-aanpak.
- Niet alleen voor BHV’ers, maar ook voor andere medewerkers is het BHV-plan een handig naslagwerk op het gebied van veiligheid.
- Het BHV-plan laat zien dat je aandacht hebt voor bedrijfshulpverlening, wat handig is bij onderzoek na calamiteiten en om aan wettelijke verplichtingen te voldoen.
“Door essentiële afspraken en verantwoordelijkheden vast te leggen, weten BHV’ers precies wat er van hen wordt verwacht bij calamiteiten. Zo ben je optimaal voorbereid op noodsituaties.”
In deze blog lees je enkele tips en richtlijnen voor het opstellen van een effectief BHV-plan:
1. Risicoanalyse
Begin met een grondige risicoanalyse. Identificeer de mogelijke gevaren in de organisatie, variërend van brand en ongevallen tot situaties met gevaarlijke stoffen. Deze risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vormt de basis voor je BHV-plan.
2. Samenwerking en maatwerk
Werk samen met experts en betrokkenen, zoals veiligheidskundigen, management, brancheorganisaties en gespecialiseerde leveranciers in veiligheidsoplossingen. Er bestaat geen vast stramien voor een BHV-plan, dus maatwerk is essentieel. Leer van anderen en gebruik best practices.
3. Duidelijkheid in begrippen
Wees consistent in het gebruik van termen. Een BHV-plan kan verschillende benamingen hebben, zoals bedrijfsnoodplan, calamiteitenplan, of noodplan. Voorkom verwarring en zorg dat alle betrokkenen dezelfde taal spreken.
4. Oefeningen en training
Plan regelmatig oefeningen en trainingen. De effectiviteit van een BHV-plan wordt pas echt duidelijk in de praktijk. Oefeningen helpen niet alleen bij het testen van het plan, maar dragen ook bij aan bewustwording, zelfvertrouwen en praktische vaardigheden van het BHV-team.
5. Update en onderhoud
Zorg voor regelmatige updates. Veranderingen in de organisatie, bijvoorbeeld de implementatie van een nieuw oproepsysteem of gewijzigde regelgeving vragen om nieuwe aanpassingen van het BHV- plan. Benoem een beheerder die verantwoordelijk is voor het onderhouden en up-to-date houden van het plan.
6. Communicatieplan
Integreer een communicatieplan in het BHV-plan. Duidelijke communicatie is cruciaal tijdens noodsituaties. Stel een Crisis Management Team (CMT) samen en definieer hoe de interne en externe communicatie moet verlopen.
7. Ontruimingsplan en nazorgplan
Voeg een gedetailleerd ontruimingsplan toe aan het BHV-plan, inclusief goedkeuring van de brandweer. Overweeg ook het opnemen van een nazorgplan, waarin maatregelen die na een calamiteit moeten plaatsvinden staan beschreven.
8. Betrokkenheid van management
Zorg voor de betrokkenheid van het management bij het BHV-plan. Duidelijkheid over wie welke beslissingen mag nemen bij noodsituaties is van groot belang.
9. Lean and mean
Maak het BHV-plan niet onnodig ingewikkeld. Houd procedures en draaiboeken beknopt en praktisch. Focus op de essentiële informatie die in een crisissituatie snel en effectief kan worden toegepast.
Een goed opgezet BHV-plan is een levend document dat aandacht verdient. Het draagt niet alleen bij aan de veiligheid van werknemers en bezoekers, maar kan ook als basis dienen voor continue verbetering binnen de organisatie. Zorg daarnaast voor de juiste communicatiemiddelen.
Optimaliseer je bedrijfsveiligheid met BHV- Knop.nl, het volledige BHV-oproepsysteem dat optimale alarmering biedt vanaf slechts € 18,99 p/m.
Probeer gratis
Vanaf € 18,99 p/m

